Vil du helst nyde pandekagerne derhjemme?

Pandekager er et populært og relativt nemt madlavningsprojekt, som kan tilpasses enhver smag. I denne guide vil du få alt at vide om pandekager – fra grundlæggende opskrifter og ingredienser til forskellige former for pandekager og tips til at lykkes med dem hver gang. Pandekagekroen tilbyder mad ud af huset, hvis du ikke selv har lyst til at lave pandekager. Men hvis du har, så læs videre:

Lidt om pandekager

Pandekager er en lækker morgenmad, dessert eller snack, der kan laves på mange forskellige måder. De mest grundlæggende pandekager er lavet med mel, mælk, æg og bagepulver, men der findes uendelige variationer af denne enkle opskrift. Du kan tilføje frugt, chokolade eller endda krydrede ingredienser som ost og skinke.

Forskellige typer

Der findes to hovedtyper af pandekager – amerikansk og britisk stil. Amerikanske pandekager er tykkere og mere luftige, mens britiske pandekager er tyndere og mere sprøde. Begge typer kan tilberedes på en pande på komfuret eller i en speciel pandekagemaskine. Pandekager kan serveres almindelige eller med pålæg som sirup, smør eller flødeskum. De kan også være rullet eller foldet i forskellige former.

Ingredienser og udstyr

For at lave pandekager skal du bruge nogle grundlæggende ingredienser og køkkenudstyr. Til dejen skal du bruge mel, mælk, æg og bagepulver. Du kan også tilsætte sukker, vaniljeekstrakt eller andre smagsgivere efter smag. Hvis du ønsker at lave tykkere pandekager, kan du bruge selvhævende mel eller tilsætte ekstra bagepulver til dejen. Ud over ingredienserne til dejen skal du også bruge en pande eller en grillpande til at lave pandekagerne på, olie eller smør til at smøre panden med og noget at vende pandekagerne med – enten en spatel eller en pandekagevender.

Tilberedning af dejen

Det første skridt i fremstillingen af pandekager er at blande de tørre ingredienser – mel, sukker, bagepulver og eventuelle andre smagsstoffer – samles. I en separat skål eller kande piskes de våde ingredienser – mælk og æg – sammen i en anden skål eller kande. Lav en fordybning i midten af de tørre ingredienser, og hæld de våde ingredienser i. Bland langsomt det hele sammen, indtil du har en jævn dej. Hvis dejen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere mælk. Hvis den er for tynd, kan du tilsætte mere mel.

Tilberedning af pandekagerne

Når du har din pandekagedej klar, er det tid til at begynde at lave pandekagerne! Varm din pande eller grillpande op ved middelvarme, og tilsæt lidt olie eller smør for at smøre den. Skovl eller hæld lidt dej i panden – hvor meget afhænger af størrelsen på din pande, og hvor store pandekagerne skal være. Steg i et til to minutter, indtil undersiden er gyldenbrun, vend pandekagen og steg den i yderligere ca. et minut på den anden side. Gentag med resten af dejen.

Servering

Pandekager kan serveres på mange forskellige måder. De mest almindelige toppings er sirup, smør eller flødeskum, men du kan også prøve med frugt, syltetøj, chokoladesovs eller salt pålæg som f.eks. ost og bacon. Hvis du vil være rigtig eventyrlysten, kan du endda fylde dine pandekager med noget, inden du bager dem – prøv søde eller krydrede fyld som chokoladespåner, frugt i tern, pølsebrød eller strimlede grøntsager.